San Francisco - skönast i USA?

Backigt, halvrisigt väder och spårvagnar – det kan man ju inte ogilla som göteborgare. Att det dessutom är en fantastiskt rolig stad med massor av bra restauranger och barer, en hel del kul att se och göra samt massor av parker där man bara kan hänga. (läs om fler tips här - bland annat tips på San Fransciscos bästa restauranger)
Stan blandar kulturer och livstilar rätt friskt och beroende på vilket kvarter man är i så får man uppleva lite olika saker.

Tenderloin är hjärtat i stan, tyvärr är det hyfsat (för att inte säga riktigt jävla) nergånget på sina ställen. Massor av uteliggare, tiggare och en hel del knarkare. Det känns nästan ännu mer som en film än första gången man är i New York om man vågar vandra omkring på gatorna i området. Jag fick en gång tipset om ett billigt boende där nere av en lokalinvånare som sa att det var rough (men inte rough-rough)… På plussidan är att det finns en hel del sunkhak (dive bars) som verkligen har atmosfär så det räcker och blir över.

Området runt Union Square är stans hotelldistrikt med allt vad det innebär, restaurangkedjor och lite högre priser i allmänhet. Inte superkul enligt mig.

Fishermans Wharf nere vid vattnet där båtarna till Alcatraz går är stans turiststråk. Mycket souveniraffärer och barer och restauranger. Lite högre prisläge på både boende och mat och dryck men det är inte helt fel att sitta vid vattnet på kvällen och ta en öl.

Mellan Union Square och FW så ligger Nob Hill, Russian Hill, North Beach och Chinatown.

Nob Hill är stadsdelen där de rika bodde for i tiden. Massor av fina jättevillor, lummiga gator med cafeer och restauranger. Uppe på toppen så har man bra utsikt över bukten med Alcatraz i mitten. Det är även här den kända kringelgatan Lombard street ligger. I de flesta backarna är det lag på att man ska vrida däcken mot trottoarkanten när man parkerar så att bilen inte rullar ner.

North Beach är den gamla italienska stadsdelen vilket märks på matutbudet. Washington Square är en av samlingspunkterna i området och många tar en picnic eller ett glas vin på gräsmattan eller i barerna runt ”torget”. Mitt favoritområde i SF. Den tillbakalutade och trevliga San Francisco-mentaliteten märks väldigt väl här.

Chinatown är väldigt populärt bland både turister och locals och det brukar vimla av folk här dygnet runt. Det finns massor av restauranger i olika prisklasser och skick men en Chow Mein på Lucky Creation är aldrig fel.

Mission district är deras nya lite mer trendiga område lite längre söderut. Här är det det latinska och Mexikanska som inspirerar och dominerar gatubilden. Massor av klubbar, barer och restauranger. Här går det ofta att få tag på lite billigare boende.

Utöver dessa områden finns flera andra, bland annat finns ju Castro som är gaystadsdelen där alla är välkomna, Embarcadero nere vid vattnet och The Haight som ju alltid har varit hippecentrum.

Golden Gate Park och Lincoln Park ligger precis på kanten ut mot Stilla havet och är värda ett besök.

San Francisco är dyrare än det mesta i USA. Boende och mat speciellt. Men det går att hitta om man bara letar. Eftersom AirBnB kommer härifrån så finns det till exempel väldigt många prisvärda lägenheter till uthyrning. Jag brukar vara lite anti superturistiga saker (vet att det är fånigt men sån är jag) men Alcatraz är en attraktion som lever upp till hypen.
Riktigt intressant att gå runt i cellerna och lyssna på fångarnas egna berättelser. Under högsäsong kan det vara bra att boka i förväg då det ofta är fullbokat. Ett annat sätt är att vara där jättetidigt och hoppas på turen att komma med på en av de tidigare båtarna ut. Man kan välja på en Audiotur eller utan Audio – välj MED. Då får ni ett par hörlurar som guidar dig genom fängelset och berättar om de olika intressanta punkterna.

Det största och bästa utbudet av hotell hittar ni här på Booking.com

Jag rekommenderar att man tar med en långärmad tröja, även om det är juli och varmt på land så är det flera grader kallare ute i bukten. Börjar det dessutom blåsa och regna, vilket kan gå snabbt så blir det kallt.

läs om fler tips här - bland annat tips på San Fransciscos bästa restauranger

DN har skrivit lite mer från en ekologisk synvinkel här

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com