Key West - Solnedgång på Mallory Square

Key West - En smak av paradiset

*Edit 2013-10-05 - jag har lagt till en karta längst ner med alla ställen jag skriver om här och i min andra post om Key West utsatt*
Läs även här för mer information om vad man kan göra i resten av Florida Keys

Om ni har frågor eller vill ha hjälp att leta boende eller hyrbil eller något annat för er Key West-resa så kan ni antingen ställa de frågorna i kommentarfältet eller kontakta mig direktJag försöker hjälpa till så mycket jag kan och det kostar givetvis ingenting.

Vad är Key West?

Enligt vissa är det ett turistiskt helvete med kryssningsfartyg och billiga souvenirbutiker, barer med karaoke och dyra hotel.
Enligt mig är det ett av USAs bästa resmål. En liten ö med en helt egen avslappnad atmosfär, fantastiska restauranger och bra barer. Sanningen är väl att det kan vara båda två men beroende på vad man är ute efter och om man har lite koll så kan man åka hem med samma känsla som jag har istället för att vara missnöjd.

Key West kretsar kring gatan Duval street som går tvärs över ön från golfsidan till atlantsidan. I den norra änden mynnar gatan ut i torget Mallory Square där det alltid är en stor folksamling på kvällen för att se solen gå ner. Duval street i sig är ganska turistig med massor av butiker som säljer krimskrams men det finns även en massa bra barer och restauranger där med. Dock brukar det vara lite dyrare än på andra ställen.

Key West - Utsikt från La Conchas takbar

Key West - Utsikt från La Conchas takbar

Eftersom det så gott som varje dag kommer ett kryssningsfartyg (eller fler) och lägger till i  hamnen så är det också mycket turister. De har dock bara en begränsad tid i stan eftersom båtarna måste ha lämnat hamnen kl 20.00.

Varje morgon så brukar man därför se ett jättelass turister gå av båtarna, ställa sig i kö för att åka något av de små turisttågen som går runt ön, åka till Hemingways hus och göra turen där, gå av vid USAs sydligaste punkt (till det som är mainland USA) och ta kort. Sen brukar de drapera sig på någon av alla de barer och restauranger som finns längs Duval st, ofta på ställen som har happy hour med billiga drinkar.

Vill man istället, som jag gillar, hänga med locals, äta riktigt bra mat, lyssna på ett bra band och bara njuta av livet så kan jag rekommendera följande (för mer om Key West - se min andra post här):

Restaurangtips Key West (se karta längst ner):

 • Seven Fish på Olivia street. Ett litet ställe med ett tiotal bord där givetvis fisk och skaldjur är specialiteten. Väldigt populärt så boka bord.
 • Blue Heaven på Petronia street. Kubansk restaurang med väldigt bra mat. Servering på gården där hönor och tuppar går och pickar bland borden.
 • Michaels på Margaret street. Populär restaurang bland locals, kända för sina kalvrätter.
 • BO’s fishwagon. En liten sylta byggd av gamla vrakdelar som ligger i utkanten av hamnområdet. Fiskmackorna är en grym lunch som knappt kostar något. Bra ställe att ta en öl och lyssna på något bluesband på seneftermiddagen.
 • Hogfish Bar & Grill på Stock island som är ön innan Key west. Lite lurigt att hitta första gången då det ligger inne i småbåts-/fiskehamnen. Maten är gjord på färsk fisk och skaldjur (även kötträtter som är grymma). När man sitter ute på bryggan och sköljer ner det med den locala sunset ölen så mår man fint.

De roligaste barerna i Key West (se karta längst ner):

 • Schooner Wharf bar, österut från hamnpromenaden, är ett ganska stort ställe med trädäck i flera våningar och stor bar. Har alltid ett liveband och mycket folk i hawaiiskjortor som gillar att snacka lite.
 • Green Parrot bar i hörnet Southard/Whitehead street är ett klassiskt hang bland locals. Har alltid bra band med lite rockigare inriktning (Blues, Swamp country, Bluegrass mm).
 • Nine one five på Duval street. På undervåningen är det restaurang, på övervåningen är det vinbar. Får man ett bord på verandan har man bra överblick på allt liv på huvudgatan. Bra ställe om man vill komma bort från happy hour-brötet ett tag.
 • Takbaren på Hotel Crown Plaza. Ta hissen upp på taket och ta en öl och titta ut over den platta ön och njut av solnedgången.

Vill man bara döna så funkar de flesta ställena på Duval helt OK. På taket ovanför Bull and Whistle ligger Garden of Eden som är ett ”clothing optional”-ställe, dvs man kan gå näck om man vill…

När det gäller boende så är det lite dyrare än det normalt är i USA. Mitt tips är helt klart att bo på ett B&B. Mycket mer personligt och ofta ingår Happy hour där man alltid hamnar i samspråk med andra. Dessutom är det lite av KW-grejen att sitta på sin veranda och titta ut över en pool eller trädgård med en öl i handen. Välj INTE något av de första hotellen när man kör över bron till Key West. här ligger de stora kedjorna och deras priser kan verka lockande men det ligger alldeles för långt bort från centrum för att vara värt det. Du blir tvungen att ta taxi på kvällen (eller gå i 45 min) och det är det inte värt.
Våga leta efter B&B någon gata bort från Duval.

Hela Key West atmosfär är avslappnad och mer godkännande än vad man normalt ser i USA. En hel del bögar och transor på lite olika ställen om man gillar det men mest är det ”vanligt” folk som vill pusha sina gränser lite.

Key West är egentligen inte en baddestination eftersom stränderna är halvt konstgjorda (sanden har forslats dit och lagts ovanpå korallen som är det normala runt ön. Trots det är stränderna på södra sidan rätt bra, Smathers beach borta vid flygplatsen är till och med riktigt nice.

Key West - Smathers Beach

Key West - Smathers Beach

Några ytterligare tips på saker att göra i Key West är (se karta längst ner):

 • Hyr en cykel och utforska ön – köp en macka på någon av de kubanska ställena och ta med som picnic (Både 5 Brothers Grocery på Southard st och Southern most Deli på Simonton st har bra mackor).
 • Åk ut på en heldagstur på havet. De 2 stora firmorna är Fury och Sebago och de brukar ha lite olika paket (ofta ingår en solnedgångskryssning). Priserna som de olika säljarna säjer går nästan alltid att pruta ner en bit. Det ingår även mat och dryck, även alkohol.

Det viktigaste i Key West är att komma in i stämningen. Ta det lugnt och bara ha det skönt.

Skicka gärna en fråga om det är någon ni undrar över.

För att läsa om fler rekommendationer på boende och vad man kan göra se min andra post om Key West.Booking.com

För att boka bil så rekommenderar jag alltid Rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid haft bäst priser och fungerat perfekt för mig på mina resor.

Karta (blå= restauranger, röd=boende, grön=bar, gul=utflykter)


View Key West - Runtklotet in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com