Roadtrip USA - Atlantkusten

Jag älskar att åka på roadtrip i USA och det verkar många andra också göra. Det finns ofta massor av frågor, folk som vill ha tips med mera och därför tänkte jag skriva lite olika inlägg som rör detta ämnet. Om du är intresserad av något speciellt eller har någon fråga som du inte tycker att jag har tagit upp så är det bara att fråga så ska jag försöka svara. Alla inlägg kommer finnas under kategorien och taggen Roadtrip

I den här artikeln om att resa med bil i USA så skriver författaren om olika rutter som är vanliga att åka. Min favorit av de rutterna är definitivt Atlantic Coast-rutten. Den sträcker sig från New York i norr till Key West i söder. I står det om olika sevärdheter längs vägen och jag tänkte bara lägga till några stycken.

Savannah står med och det är definitivt ett ”måste-stopp”, stan är väldigt vacker med gamla byggnader och massor av små torg. Själva centrum är nere vid Savannah-floden och längs med den har de ett gångstråk med massor av restauranger, barer, hotell och affärer. Det är deras gamla lagerlokaler och handelshus som är omgjorda och det är här man samlas på sen eftermiddag/kväll och dricker en öl eller en drink. Savannah är en av de (få) städer i USA där det är lagligt att dricka på gatan och därför har alla ställen take-away så man kan få med sig sin drink i en plastmugg. Savannah är lite av en partyort för vanliga amerikanare, många passar på att ta några nätter här efter att ha hälsat på någon släkting på någon av militärbaserna som ligger i området.


Charleston är inte med i artikeln men det är minst ett lika stort måste-stopp som Savannah, lite mer förfinat med mindre party men massor av restauranger och barer. På halvön där Charlestons gamla stadsdelar ligger så är de gamla lyxvillorna bevarade och det är något speciellt att sitta på en takterrass i den varma kvällssolen med en drink i handen och titta ut över vattnet. Precis som i Savannah så är det fisk och skaldjur som är specialiteten på matbordet.

Till skillnad från Savannah så har Charleston har även fördelen att det finns 2 stycken bra stränder i närheten. En bit norr om staden ligger Island of Palms som är det lite lyxigare alternativet, i söder ligger Folly beach som är mer b. Båda ställena har flera olika matställen och barer.

Både Charleston och Savannah ligger i det klassiska söder och det märks verkligen. Amerikanare är ju trevliga och sociala i normala fall men här nere är det ännu mer påtagligt. Mer gästfria och öppna, redo att ha kul och lära känna folk är svårt att hitta.

Ett annat tips är Ocracoke som ligger längst söderut i Outer Banks i North Carolina som börjar med Kitty Hawk i norr. Det är inte världens största ö eller den där det händer mest men det finns några bra barer (speciellt Howards Pub som är samlingsplatsen nr1) och restauranger (här är min favorit Atlantic Café) och bra fiske.

Det är en speciell känsla att vara längst ut på kusten på bara en smal sandremsa och närmaste landmassa är Afrika. Ocracokes stränder är långgrunda och eftersom det finns mer än 20 kilometer så kan man alltid hitta en plats där man inte ser en annan människa. Den brukar ofta hamna högt upp på olika Amerikanska topplistor över bästa strand.
Bra ställe att få upp energin igen för resten av milen som ska avverkas.


Jag rekommenderar också nationalparken Shenandoah. Infarten från Front Royal är lätt att nå från Washington och det är en riktigt nice väg att köra. Bra utsikt och massor av djur (vi såg bl a björn där senast). Halvägs in i parken finns en stor lodge där man kan sova.

Edit 4/5 -11
SVD har en artikel om roadtrip i USA här. (Jag tycker att de har kört alldeles för snabbt och helt enkelt gjort resan på för kort tid)

Här är en karta på rutten som jag och min fru åkte 

För att boka bil så rekommenderar jag alltid Rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid haft bäst priser och fungerat perfekt för mig på mina resor.

När det gäller Boende är Booking.com helt klart min favorit - oftast bäst priser, väldigt bra service och så gott som alla hotell har Boka-nu-betala-sen vilket är väldigt bra om man vill boka upp något men inte är helt säker.

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com