Santa Teresa - en av Rios pärlor

Rio de Janeiro – Den fantastiska staden

Man kan säga mycket om Rio de Janeiro och de flesta gör också det trots att de aldrig har varit där. Att det är farligt är väl det vanligaste som nämns, sen är det det där med att alla har string som kommer upp. Copacabana och Ipanema är världskända stränder för de flesta.

Visst kan man hävda att Rio är farligt om man bara ser på statistik men den visar oftast inte att de flesta farligheter begås långt utanför turistområdena med vanliga brasilianare som offer. Men är det inte massor av rån då, kanske du säger? Om du är en medelålders amerikan som envisas med att ha din systemkamera på magen och försöka prata spanska med folk så visst, då kan du bli rånad även om det är vanligare med att de gör en klassisk väsk/kameraryckning.

Bilden av att alla har string stämmer till viss del, men man kan inte nog betona att den innebär att ALLA har string, även mormor i 70-års åldern. I brasilien är man inte rädd för att visa upp sin kropp och det blir aldrig konstigt men ska man vara krass så är det nog mer att titta på för tjejer än killar. De flesta brasilianska män verkar ha tränat  precis innan de kommer ner på stranden och har de inte det så gör de det där istället. Längs Copacabana och Ipanema finns det gym med jämna mellanrum och jogging längs med de väldigt trafikerade strandpromenaderna är väldigt vanligt.

Min erfarenhet av Rio är att det finns 2 ganska skiljda sidor av staden. Dels är det den turistiga sidan som egentligen bara rör sig längs med Copacabana, Ipanema och Leblon som är de säkraste och mest turistvänliga områdena, med mycket restauranger och barer. Dels är det det vanliga Rio där invånarna själva (Cariocas) hänger. Här kan exempelvis områdena Botafoga, Santa Terasa och Jardim Botanico nämnas.

Det här inlägget slår ett slag för stadsdelen Santa Teresa. Santa Teresa kallas ofta konstnärskvarteret eller bohemkvarteret och det förstår man när man kommer upp på berget där det ligger. Det är stora, gamla villor, små pittoreska och branta gator med balkonger ut mot de kullerstensbelagda gatorna. Ofta hör man musiken, bossa novan, när man går där på kvällen.

Det är ett ganska vanligt stopp för Riobesökarna. Även de som normalt håller sig nere i turistområdena vid stränderna – de flesta av dem åker upp med den berömda spårvagnen som inte har utvecklats mycket från starten i slutet av 1800-talet, tar en lunch och en ö och tittar lite i de olika butikerna innan de åker ner före mörkrets inbrott.

Anledningen till det här mönstret är att Santa Teresa har ett rykte om sig att vara lite farligt (som resten av Rio) eftersom det finns några mindre favelor runt omkring. Tyvärr gör den här rädslan att många missar charmen med stadsdelen för precis som med resten av Rio så är det framåt kvällen och natten som den verkligen vaknar till liv. De olika restaurangerna öppnar sina portar och den klassiska Botequim-baren/restaurangen Bar do Mineiros tänder sina lysrör.

Man kan gå längs huvudgatan som bara är några 100 meter lång och bara stanna vid varje ställe och ta några öl eller så sätter man sig på ett ställe och tittar på folklivet, lyssnar på de glada skratten och bara njuter.

Ofta försöker folk prata med dig, om man inte kan portugisiska så är det inget stort hinder, brassarna pratar och skrattar ändå.

Att göra:

  • ta den gamla spårvagnen ner till stationen i Lapa/Centro, man känner verkligen att det är olika säkerhetstänk i olika länder när den rullar över viadukten nere vid katedralen.

Äta/dricka:

  • Bar do Mineiro är den stora samlingsplatsen i Santa Teresa. Inredningen är minst sagt spartansk med kaklade väggar och lysrör i taken men på något vis blir det fantastiskt bra stämning här inne ju längre kvällen lider.
  • Sobrenatural är en väldigt bra restaurang där det ofta är livemusik.

Bo:

  • Det finns flera olika små pousadas här uppe och det går även att hyra rum för en billig penning - jag rekommenderar AirBnB

Vill man ta sig ner till stränderna så går det enkelt med taxi, buss eller en promenad till tunnelbanan.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com